De verschillende soorten leer & meer!

De verschillende soorten leer & meer!

Er bestaan allerlei verschillende soorten leer. In deze blog bespreken we alle verschillende soorten leer die gebruikt worden voor schoenen, riemen en tassen.  Ook vertellen we hoe leer gelooid word. Kortom, je leert hier alles over leer!

Op lederen producten zit vaak een stempel. Op deze stempel staat dan vaak:

  • Genuine leer, ‘echt’ leer
  • Top grain leer,
  • Full grain leer, volnefleder

Maar wat betekend het nou precies? Lees verder en ontdek wat welke stempel precies betekend en welke verschillende soorten leer jij allemaal kunt kopen!

Genuine Leer

Op een groot deel van leren producten staat vaak ‘’genuine leather’’ dit betekend letterlijk: echt leer. Dit is niet het enige wat ‘genuine leather’ betekent, het betekent ook dat het de allerlaagste kwaliteit leer is.

De woorden genuine leer/leather zijn een briljante marketing truc geweest. De meeste mensen denken dat als er op een leren tas, portomonee, schoenen of riem ‘’genuine leather’’ staat dat ze echte, goede kwaliteit leer in handen hebben, maar niets is minder waar. 

Marketeers houden ervan om de term ‘’genuine leather’’ te gebruiken omdat producten die de beschrijving ‘’genuine’’ hebben vaak worden gezien als waardevol en van hoge kwaliteit.

Genuine leer bestaat in veel gevallen uit een aantal laagjes dun leer die over zijn gebleven tijdens de productie van top grain of full grain leer. Deze dunne lagen worden vervolgens aan elkaar gelijmd en geverfd. Ze verven dit leer om het te laten blijken dat het van een betere kwaliteit is. Het ziet er misschien leuk uit, maar in veel gevallen gaat het vaak niet lang mee.

Top Grain leer

Top grain leer word bij het overgrote deel van alle leren producten van de meest bekende designer merken gebruikt.

Het wordt top grain genoemd omdat het gesplist word van het bovenste deel van de huid (de top), vervolgens word het leer geschuurd om inperfecties te verwijderen. Het leer word hierna geverfd en vaak word er een motief in gedrukt.

Top grain leer is relatief sterk leer en gaat, mits je er goed voor zorgt, lang mee.

Full Grain leer

Full grain leer is de allerbeste kwaliteit leer die beschikbaar is. Het betreft met full grain leer de volledige huid, ongescheiden en ongeschuurd om imperfecties te verwijderen (in tegenstelling tot top grain leer).

Full grain leer is duurzaam, sterk, ademend, onderhouds arm en bestand tegen zonlicht maar wel erg stug in het begin. Het word vaak gebruikt voor: riemen, koffers, schoenen en talrijke andere leren producten.

Full grain lederen producten zijn ontzettend sterk en zullen een rijke patina ontwikkelen als het ouder wordt door het gebruik ervan. Het wordt algemeen erkent als het beste leermateriaal dat je kunt kopen.

Vaak zijn full grain leren producten een stuk duurder, maar dit betaald zich uit door de duurzaamheid. Als je wil investeren in full grain leren producten, kun je van deze producten blijven geniet voor decennia, al dan niet de rest van je leven, mits je er goed voor zorgd natuurlijk.

Het grootste verschill tussen top grain en full grain leer zit in hoe het zich houdt naarmate het ouder word. Full grain leren proucten krijgen een rijke patina. Het leer blijft er goed uitzien en is (tot zekere hoogte) bestand tegen krassen.

Nep Leer

Naast de verschillende soorten ‘echt’ leer is er vandaag de dag is er ook steeds meer nep leer op de markt. Het namaak leer ziet er steeds echter uit en wordt steeds lastiger om te onderscheiden.

Nep leer heeft ontzettend veel nadelen. Echt leer kan ‘ademen’ en warmte afgeven, vormt zich als een tweede huid en voelt prettig. Nep leer heeft geen van deze voordelen. Goedkoop is in het geval van leren producten duurkoop.

Hoe kun je het verschil tussen echt – en nepleer zien

Er zijn een aantal methodes hoe je er achter kunt komen of jouw nieuwe schoenen/tas/koffer/portomonee van echt of nep leer gemaakt is.

  • Vaak kun je het aan de sticker op het desbetreffende product zien.
  • Echt leer heeft een specifieke geur, nepleer ziet er steeds echter uit maar kan deze geur nogsteeds niet evenaren.
  • Kijk naar de randen; de randen van echt leer zijn altijd een beetje gerafeld.
  • Burn it! Echt leer is vrij resistend tegen vuur. Nep leer is gemaakt van plastic en andere synthetische materialen die makkelijk vlam vatten.

Je weet nu alles over de verschillende soorten leer en hoe je ze kunt herkennen.

Leer looien

Om een dierenhuid te verwerken tot een goed stuk bewerkbaar leer zijn een aantal stappen nodig.
Als de dierenhuid aankomt op de looierij is de eerste prioriteit de huiden in een zo goed mogelijke staat te houden. In veel gevallen word dit gedaan doormiddel van zout. Door de huiden in grote bakken met zout te leggen, drogen de huiden uit en blijven ze langer geconserveerd.

Als de huiden goed uitgedroogd zijn is het tijd om de huiden te wassen. Dit is nodig om oppervlakkige vlekken te verwijderen. In veel gevallen gebeurt dit in grote industriele wasmachines. De gewassen huiden heten na het wassen een ‘’bloot’’

De bloot wordt na het wassen ‘ontvleest’. Dit wil zeggen dat de (eventuele) restmaterialen van de huid verwijderd moeten worden.

De laatste stap om van de dierenhuid een bewerkbaar stuk leer te maken in het looien. Looien is de dierenhuid nogmaals ‘wassen’, maar deze keer met een looistof. Looistoffen kunnen op chemische of plantaardige basis zijn.

Plantaardige basis

Plantaardig looien is een looi methode die gebruikt wordt om een dierenhuid te verwerken op een pure en natuurlijke manier zonder het gebruik van schadelijk chemicalien. Het is een ambachtelijk en traditioneel process dat gebruikt maakt van het looizuur van verschillende planten. Huiden looien op deze plantaardige manier duurt tussen de 1 en 3 maanden. Producten die op plantaardige wijze gelooid zijn hebben over het algemeen een veel langere levensduur. Ook hebben deze producten een groter ademend vermogen. Doordat dit proces meer tijd in beslag neemt zijn de producten ook vaak een stuk duurder. Dit betaald zich echter uit door de duurzaamheid ervan.

Chemische basis

De meest gebruikte manier van het looien van een dierenhuid is chroomlooien. In 85% van de wereldwijde leer productie word het leer om chemische wijze gelooid. Het gebruik van deze chroomzouten is schadelijk voor mensen en milieu. In sommige gevallen krijgen mensen uitslag of rode vlekken op de voeten als ze schoenen dragen die gemaakt zijn van chemisch of chroomgelooid leer. Chroomlooien word desondanks nogsteeds vaak gebruikt. Dit komt omdat chroomlooien snel & goedkoop is. Het is een relatief gemakkelijk proces waar minder deskundigheid voor nodig is.

De schoenen in onze webstore zijn natuurlijk allemaal van echt leer gemaakt. Sommigen van top grain leer en sommigen van full grain leer. Bekijk hier onze gehele collectie herenschoenen en vind het perfecte paar voor jou!

Share this post

Geef een reactie