Verschillende Maakwijze van Schoenen

verschillende maakwijze schoenen

Verschillende Maakwijze van Schoenen

Schoenen kunnen op allerlei verschillende manier gemaakt zijn. In dit blog bespreken we de meest bekende maakwijze van schoenen.

Goodyear Welted Schoenen

Door zijn jarenlange traditie, weinig onderhoud, waterdichte duurzaamheid en prachtige afwerking is de Goodyear-rand misschien wel de meest productieve constructiemethode binnen de lederen schoenenindustrie. De Goodyear dankt zijn naam aan Charles Goodyear Jr., een Amerikaanse uitvinder die het eerder met de hand gemaakte stralingsproces in 1869 automatiseerde. Schoenmakers over de hele wereld gebruiken vandaag de dag nogsteeds deze methode.

De eerste stap bij het maken van een Goodyear-rand is om het bovenstuk over een leest uit te rekken en het samen te brengen met de binnenzool, middenzool en rand met een zogeheten steeksteek; een van de twee elementen in de Goodyear-rand, samen met de (snelsteek) die de hele operatie bij elkaar houdt. Van daaruit wordt de rand in een relatief eenvoudige laatste stap gecementeerd en snel aan zowel de midden- als de buitenzool gestikt.

Crockett and Jones schoenen, Berwick herenschoenen & Cordwainer schoenen zijn de bekendste merken in onze collectie die volgens de Goodyear maakwijze zijn vervaardigd.

maakwijzes schoenen: Goodyear

Blake gestikte schoenen

Blake is een bijproduct van de industriële revolutie, ze stikken de schoenen alleen binnenin. Bij de blake maakwijze wordt het bovenwerk onder de binnenzool gevouwen en vervolgens tussen diezelfde binnenzool en loopzool met een enkele stikdraad (verticaal) genaaid. Omdat dit een eenvoudiger maakwijze is dan de Goodyear welt maakwijze, is deze ook minder duur. Het is een maakwijze die zich goed laat repareren als uw zolen versleten zijn. Omdat er niet buitenom genaaid wordt, kunnen de zoolranden zeer nauw langs het bovenwerk geschuurd worden en ontstaan er schoenen met een zeer fijne, geklede zoolrand en uitstraling. Bovendien is deze maakwijze veel soepeler dan bijvoorbeeld volgens de Goodyear welt gemaakte schoenen.

verschillende maakwijze schoenen: Blake stitch

Norwegian Maakwijze

De Norwegian maakwijze, soms ook wel de Noorse stik van schoenen genoemd, lijkt wel wat op de Goodyear maakwijze. Het grote verschil zit ‘em in de bovenlaag die naar buiten is gekeerd en rust op de zool. Tijdelijk stikken ze de bovenlaag aan de binnenzool vast. Het echte vakmanschap ziet u terug in de binnensteek; deze brengen ze met de hand aan. De binnensteek gaat door het bovenleder en de voorgegroefde binnenzool. Vervolgens wordt het bovenleder met de hand naar buiten gevouwen. De aflapsteek, die door het naar buiten gevouwen bovenleder en de ingesneden loopzool gaat, brengen ze met de hand aan Er bevindt zich een dunne kurklaag tussen de binnenzool en de loopzool. Met veel precisie wordt het bovenleder 1½ mm voorbij de aflapsteek met de hand afgesneden. Als laatste sluiten ze de insnijding in de loopzool met spijkertjes.

Opanca schoenen

De Opanca constructie is afkomstig uit Zuid-Europa en straalt een bepaalde nonchalance uit. Je ziet deze maakwijze van schoenen vaak terug bij Magnanni en Santoni. De opanca-schoenen worden gekenmerkt door de dubbele naaldsteektechniek, waarbij de voering van de schoen, de zool en de bovenkant van de schoen in één keer aan elkaar zijn bevestigd. De lederen zool is doorgestikt aan de zijkant van de schoen. De Opanca methode maakt een schoen niet alleen extreem comfortabel maar ook zeer flexibel. Daarnaast geeft het ook net iets extras nog een eye catcher op je al prachtige schoenen.

Bologna Maakwijze

De Magnanni Bologna maakwijze van de schoenen voegt zeer veel waarde toe aan de schoenen. Bij de bologna maakwijze wordt de voet helemaal rondom verpakt in leer. Dit geeft de schoen veel flexibiliteit en comfort al vanaf de eerste keer dat u de schoen aantrekt. Magnanni noemt het zelf: ‘a glove for your feet’.

Bekijk hier onze collectie Magnanni schoenen.

Mocassin Maakwijze

Mocassin-schoenen worden van onder naar boven opgezwikt. Hierdoor loopt het bovenleer volledig door onder een schoen en stikken ze het bovenleer direct vast aan de zool. Uiteraard wordt ook het bovenwerk van de Mocassin helemaal met de hand ingenaaid. Inheemse volkeren van Noor-Amerika waren de eerste volkeren die mocassins-schoenen droegen. Het is een van de oudste schoen-soorten ter wereld. In de loop der jaren is de schoenen behoorlijk veranderd en gemoderniseerd. Mocassins combineren mensen vaan casual, denk hierbij aan een goede Jeans met bijvoorbeeld een poloshirt of t-shirt. Met de echt warme tempraturen dragen we de mocasin onder een korte broek met een t-shirt of polo. Hierdoor zorgt u voor een verzorgde maar sportieve look. De meeste bekende Mocassin is de ‘’Driver’’, u herkent deze aan de kleine rubberen nopjes/vlakken onder op de zool en de hak waardoor u tijdens het autorijden goede grip heeft

Bekijk hier onze collectie instappers & mocassins

#Style is a way to say who you are without having to speak!

Share this post

Geef een reactie


You've just added this product to the cart: