Schoenen Onderhouden en Handige Tips

Schoenen Onderhouden en Handige Tips

Je hebt net nieuwe schoenen gekocht en je wilt er natuurlijk zolang mogelijk plezier van hebben. Hoe kan je dan het beste je schoenen onderhouden? Hieronder lees je een aantal handige tips over het onderhoud van je schoenen.

De basis tips

Om te beginnen raden wij altijd aan om schoenspanners, een goede spray en een schoenlepel te gebruiken. Dit zijn veruit de makkelijkste tips om langer van je schoenen te kunnen genieten. Met een paar houten schoenspanners blijven de schoenen beter in model. Schoenspanners hebben als tweede voordeel dat ze na een lange dag dragen het transpiratievocht uit te schoenen ‘’zuigen’’. Na een tijdje krijgen de spanners een gelige kleur en zijn ze verzadigd. Zodra dit gebeurd moet je met een stukje schuurpapier de bovenste, gelige laag eraf schuren en je schoenspanners kunnen weer een ronde mee.

Een schoenlepel zorgt ervoor dat de hiel van je schoenen zijn stevigheid behoudt en dat de schoenen de vorm veel langer vasthouden. Een goede spray zorgt ervoor dat je nieuwe schoenen vocht en vuil afstotend worden. Wij raden Vario Spray van Collonil hiervoor aan.

Natte schoenen

Als je in Nederland en omstreken woont zul je ongetwijfeld regelmatig last hebben van natte schoenen. Maar hoe krijg je je schoenen nu weer snel droog? De meest simpele truc is de schoenen vol stoppen met kranten.

Wat je absoluut niet moet doen is je schoenen op of onder de verwarming zetten. De reden hiervan is dat sommige materialen door het snelle drogen kunnen krimpen of uitdrogen. Ook kunnen er door het drogen op de verwarming barsten in het leer ontstaan.

Sneeuwranden op leren schoenen

Sneeuwraden op je nieuwe schoenen zijn altijd vervelend maar in de winter helaas niet te voorkomen. Om de sneeuwranden weg te krijgen meng je gelijke delen kalkvrij water en witte azijn, goed schoonpoetsen en op laten drogen. Azijn kan ervoor zorgen dat het leer van je schoenen uitdroogd, zorg er daarom voor dat je na het schoonmaken je schoenen weer goed invet en poetst.

Verzorging & onderhoud van je schoenen

Schoenen kunnen van allerlei verschillende materialen gemaakt worden en ieder materiaal heeft een eigen behandeling nodig. Hieronder volgen tips voor het onderhoud van de meest voorkomende materialen.

Glad leren schoenen onderhouden

Van alle materialen is glad leer het materiaal wat het eenvoudigste is om te onderhouden.

Zorg ervoor dat het eventuele vuil op je schoenen droog is. Verwijder vervolgens de veter en begin de schoenen schoon te maken met een borstel, het meeste vuil gaat er hiermee vaak wel af. Als er wat echt hardnekkig vuil op zit kan dit vaak met een licht vochtige doek worden weggepoetst.

Zodra de schoen weer schoon en droog is kan de schoen worden ingepoetst met een schoenpoets op basis van bijenwas. Schoenpoets op basis van siliconen is funest voor je schoenen omdat leer moet kunnen ademen. Kies voor schoenpoets met een neutrale kleur of in de kleur van uw schoenen. Na een kwartier is de schoenpoets goed ingetrokken en kunnen je schoenen worden opgepoetst met een katoenen doek.

Suède schoenen onderhouden

Suède schoenen zijn wat lastiger te onderhouden. Door de structuur lijken deze wel vuil aan te trekken. Daar bovenop komt nog dat suede schoenen snel vocht opnemen. Gebruik van een waterafstotende spray is een goede aanrader. Laat de schoenen nooit op of onder een verwarming drogen. Als je suede schoenen weer droog zijn kun je ze met een zachte borstel opborstelen zodat de vezelfs niet op elkaar geplakt blijven zitten.

Om de kleur op te frissen kun je het beste en suède-nubuck-spray in de kleur van de schoenen gebruiken. Spuit de schoenen gelijkmatig in en borstel de schoenen als ze weer droog zijn met de zachte borstel.

Lakschoenen onderhouden

Bij lakleren schoenen  zit er een coating over de schoenen die is voorzien van glans. Kies voor een spray die hier speciaal voor is gemaakt, want lakleer is over het algemeen zeer kwetsbaar. Maak ze verder schoon op dezelfde manier als een normale leren schoen.

Onze Service

Het poetsen en restaureren van schoenen is een vak apart, daarom bieden wij onze klanten de gelegenheid om ze bij ons te laten opknappen.

Wij kunnen het poetsen, schoonmaken, verzolen en verven voor je verzorgen.

Voor een adviesgesprek over de status van je schoenen kun je terecht in onze winkel bij een van onze schoenen-experts. Als je verder nog vragen heb over het onderhoud van schoenen neem dan contact met ons op!

# I don’t care what people think of me, I do care about my shoes #

Share this post

Geef een reactie


You've just added this product to the cart: